Bayanlar Yumurtalık Kistleri |
Yumurtalık kistleri adından anlaşılacağı gibi yumurtalıklarda görülen baloncuk şeklinde kistlerdir. Bu kistler; sıvı, kan veya başka materyaller ile doludur.
Bu kistlerin çoğu zararsızdır ve kendiliğinden yok olabilir. Bazı büyük kistler adet döneminin döngüsünü değiştirebilir ve kanamayı daha da arttırabilir.
Ancak bazı kistlerin daha ciddiye alınması gerekir. Örneğin Polikistik Yumurtalık sendoromu (PYS) endokrin bozukluğundan kaynaklanır ve yumurtalığın çalışmasında öngörülemeyen değişikliklere sebep olur. Bu hastalıkta yumurtalıklarda folikül kistler oluşur ve yumurta üretimini zorlaştırırlar. PYS’li kadınlarda endometrium genellikle kalınlaşır. Bu da kanamanın normalden daha ağır olmasına sebep olur. PYS’li kadınlar, genelde yüksek düzeyde testosterona sahiptirler, bu da yüz ve göğüslerinde tüylenmeye yol açar.
Çoğu kistler bükülene veya parçalanana kadar belirti vermezler. Verdikleri ilk belirti yoğun karın ağrısı ve bulantıdır. Bir diğer semptom ya da işaret, düzensiz adet döngüsüdür. Eğer adetiniz düzensizse bunun neden olduğunu keşfetmeniz sizin için önemli olabilir.
Kimlerde olur?
PYS genelde genç ve obez kadınlarda görülür. Bu gruba girmeyip de PYS olan kadınlarda neden kist oluştuğuna dair kesin bir veri yoktur. Fakat yağlı yiyeceklerin ve çok fazla kafein kullanımının bu kistlerin gelişimine ve büyümesine katkı yaptığı bilinmektedir.
Nasıl tedavi edersiniz?
Her kist, doktor tarafında kontrol edilmeli. Her yumurtalık kisti kötü huylu değildir ama yine de bu riski almamalısınız. Jinekolojik muayeneler doktorların kistiniz olup olmadığını anlamalarını sağlar. Eğer muayeneden sonra doktorunuz kistten şüphelenirse birkaç test daha yapabilir;
• Ultrason – Ses dalgaları ile üreme organlarının bir resmini elde edilmesi ve kistlerin tanımlanıp ölçülmesi.
• Laparoskopi – Işıklı bir tüp vücudun içine gönderilir ve doktorun içeriyi görmesi sağlanır.
• Kan Testi
Kistleri tedavi etmenin birkaç yolu var:
• Doğum kontrol hapları yumurtlamanın düzenlenmesine ve kistlerin ufalmasına yardımcı olur.
• Büyük kistler için cerrahi müdahale gerekebilir. Operasyonun tipi kistin bulunduğu tarihe, ölçülerine, türüne ve kadının yaşına bağlıdır.
• Hormon terapisi yardımcı bir tedavidir.
• Rejim (az yağlı yemek ve kafeini azaltmak) bazen kistin ufalmasına yardımcı olur
• Egzersiz
Nasıl Engellersiniz?
Doymuş yağ oranı yüksek gıdaların (kızarmış yiyecekler, peynir ve yağlı et) kistlerin gelişimine katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır. Bu gıdalardan uzak durmak bazı kadınlar için çok iyi sonuçlar verebilmektedir. Ayrıca bir uyarıcı olan kafeinin kistlerin gelişimini tetiklediğine inanılmaktadır. Kafeini ve kolayı bırakmak da yardımcı olabilir. Son bir alternatifte doğum kontrol haplarıdır. Bu haplar daha yaygın görülen kistleri de önleyecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder